Što kad se “nafta” zaledi?

Brojni vlasnici automobila sa dizel motorom su već iskusili problem sa “smrzavanjem” goriva, kada nisu mogli pokrenuti svoje automobile. Razni automobilski forumi su prepuni upita i pitanja ‘što kad se nafta zaledi’?

Ako u vašem spremniku goriva imate eurodizel točke filtrabilnosti -15 °C te Vam vozilo stoji vani na temperaturi od -20 °C doći će do kristalizacije parafina u gorivu odnosno do “smrzavanja”. Jedan od prvih simptoma je nemogućnost paljenja motora. U tom slučaju trebate učiniti sljedeće:

  • U sezonu hladnijeg perioda ( -10°C , -15 °C) ne ulaziti s gorivom u rezervoaru iz prethodno toplijeg perioda( 0°C, -10°C).
  • Nemojte pokušavati uzastopno paliti motor jer je filter već ispunjen kristalima parafina i gorivo ne može doći do motora bez obzira na uzastopno “verglanje”.
  • Utoplite automobil na bilo koji način, oteglite ga u garažu ili slično. Kasnije ga probajte ponovno upaliti.
  • Po potrebi dodajte aditive za snižavanje točke filtrabilnosti, ali samo u preporučenim količinama.
  • Ako je moguće držite vozilo preko noći u zatvorenom prostoru.
  • Ne miješajte dizelsko gorivo s benzinskim kako biste spriječili smrzavanje.

Troškovi koji mogu uslijediti kao posljedica ovog problema su zamjena filtera goriva, ispumpavanje i dolijevanje novog goriva te u najgorem slučaju zamjena visokotlačne pumpe. Potrbno je napomenuti da oštećenja izazvana “smrzavanjem” dizel goriva nisu pokrivena garancijom.
Pobrinite se oko vaših limenih ljubimaca kako ne bi nastala dodatna oštećenja!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *